Feed on
Posts
Comments

depeche mode live in bratislava, 22 june 2009

Концертът беше страхотен. Шоуто беше невероятно, Антон Корбин си е свършил чудесно работата по сцената, декорите и скрииновете. Може би най-впечатляващи от новия албум бяха изпълненията на Wrong и Peace, като при първото целият стадион се тресеше благоприятно от невероятното нискочестотно озвучение. За мен пикът на концерта достигна при изпълнението на Peace, когато цялата публика беше завладяна от Дейв и пееше близо 5 минути “Peace will come to me“. Очарователен беше и завършекът на концерта, който достигна своя омайващ край с изпълнението за “лека нощ” на Waiting for the Night от Дейв и Мартин. Към края на концерта се усещаше умората на Дейв, който вероятно заради скорошната си операция на места се затрудняваше и дори задъхваше. Въпреки скорошното му възстановяване, Дейв успя да се задържи на сцената цели 2 часа и 10 минути, като единствената кратка пауза беше за обаятелният глас на Мартин Гор, по-точно за изпълненията на Little Soul и Home, които накараха тълпата да копнее за повече Мартин. Трябва да призная, че много от новите прожекции на Антон Корбин ме впечатлиха, дори и цензурираната версия на Stangelove си остава толкова скандална, а семплият подход към Precious с поемата на Hafiz “I have learned so much from God” (виж снимките) допълваше изцяло смислово изпълнението.

“Публиката прави концерта” – това със сигурност важи за много други шоута, но не и за това в Братислава. Имаше много празни места пред сцената, на много от парчетата публиката се държеше доста дървено, а за разочарование на Дейв много от хората не знаеха текстовете (като изключим може би Peace и .. хм Enjoy the silence). Друг фактор, който неоспорно беше ключов за атмосферата на стадиона бяха и ужасно лошите метеорологични условия – пороен дъжд при доста по-ниски от очакваните за сезона температури. Мога да кажа, че успешно успях да си изпера дрехите върху себе си няколко пъти, при това дори в режим “центрофуга”. Групата явно симпатизираше и дори се удивяваше на хората дошли да ги видят при толкова лошо време и според мен дори от неудобство се стараеха да излизат възможно най-бързо за двата последвали биса. В тези условия дори и думите на Дейв “You’re great audience” звучаха по-скоро съжалително отколкото възхитително и поздравително. Едва сега разбирам какво Дейв е имал предвид с думите си “The best crowd so far …” по адрес на публиката в София. С което стигаме и до организацията на концерта – тази в София беше в пъти по-добра отколкото тук. След края на невероятното шоу ни се наложи да седим повече от половин час изправени на крака под поройния дъжд, тъй като бяха отворени само три тесни изхода, които очевидно бяха недостатъчни за 30 хилядната публика. Братислава е един ужасен град, а предвид манталитета на местното население съвсем спокойно дори бих могъл да го нарека село. Не препоръчвам на никого да ходи там, колкото и да му препоръчват, колкото и евтино да му се струва там.

Накратко: Незабравим концерт, ужасно време, ужасен град. Никога повече няма да правя грешката да ходя на концерт в такива градове – следващият ми концерт ще бъде в някоя истинска, европейска столица – София например.

Сетлист:
01. In Chains
02. Wrong
03. Hole To Feed
04. Walking In My Shoes
05. It’s No Good
06. A Question Of Time
07. Precious
08. Fly On The Windscreen
09. Little Soul
10. Home
11. Come Back
12. Peace
13. In Your Room
14. I Feel You
15. Policy Of Truth
16. Enjoy The Silence
17. Never Let Me Down Again

първи бис
18. Stripped
19. Master And Servant
20. Strangelove

втори бис

21. Personal Jesus
22. Waiting For The Night

3 Responses to “depeche mode live in bratislava”

 1. Laurie says:

  Прекрасен концерт! Както и се очакваше. За града – допълнителен коментар не е нужен. Страхотен репортаж и снимки. С нетърпение очаквам следващото шоу.

 2. Поли says:

  Хаха, истинска европейска столица-София?! :) Разсмя ме с глас :)

  Всъщност защо отмениха тотално концерта в София? Няма ли никакви възможности :( Брат ми е много разочарован :(

 3. Desi says:

  Браво Тоше, краткото ревю е поднесено с такава лекота, и в същото време е така въздействащо! За снимките няма да коментирам. Браво!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.